Microneedling: En revolutionerande hudvårdsprocedur

01 juni 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Microneedling har snabbt blivit en av de mest populära metoderna inom hudvård tack vare dess förmåga att behandla en rad olika hudproblem. Denna innovativa teknik använder sig av fina nålar för att stimulera hudens naturliga läkningsprocess och förbättra dess struktur och utseende.

Vad är Microneedling?

Microneedling är en icke-kirurgisk behandlingsmetod som innebär att man använder en särskild enhet – en så kallad microneedling-penna eller -rulle – för att försiktigt göra tusentals mikroskopiska punkteringar i hudens ytskikt. Genom dessa mikrokanaler stimuleras hudens naturliga kollagen- och elastinproduktion, vilket är avgörande för en fast, ungdomlig och slät hudstruktur. Behandlingen är utformad för att förbättra hudens ton, textur och kan även reducera fina linjer, ärr, akneärr, stora porer och hyperpigmentering.

Fördelar med Microneedling

Microneedling erbjuder en rad fördelar och kan anpassas för att behandla olika hudtyper och tillstånd.

Kollageninduktionsterapi

En av de mest betydande fördelarna med microneedling är dess förmåga att fungera som kollageninduktionsterapi. När huden skadas – även de ytterst små skadorna som uppstår under en microneedling-behandling – reagerar den genom att producera kollagen och elastin för att reparera sig själv. Denna process resulterar i en fastare, jämnare och yngre hud.

Microneedling

Minimering av ärr och hyperpigmentering

För personer med akneärr, kirurgiska ärr eller solskadad hud kan microneedling vara en effektiv metod för att dämpa ärrvävnadens utseende. Genom att bryta upp det ärrbildande vävnaden och stimulera hudförnyelse, skapas en jämnare hudton och textur. Likaså kan behandlingen bidra till att minska hyperpigmentering genom att påskynda hudens avstötning av pigmenterade celler och därmed jämna ut hudtonen.

Förbättrad produktabsorption

Ett annat fördelaktigt inslag av microneedling är att små kanaler som skapas i huden tillåter hudvårdsprodukter att tränga djupare ner och vara mer effektiva. Detta kan betyda att näringsrika serum och behandlingar som appliceras omedelbart efter en microneedling-sittning kan prestera betydligt bättre jämfört med när de används på obehadlad hud.

Så går behandlingen till

Konsultation och planering

Innan en microneedling-behandling påbörjas är det viktigt att konsultera en certifierad hudvårdsspecialist för att diskutera individuella hudbekymmer och behandlingsmål. En personlig behandlingsplan kan då skapas, antalet sessioner fastställas och förväntningar och resultat diskuteras.

Själva behandlingen

Under en behandling rengörs och bedövas huden vanligtvis med en lokalbedövande kräm för att minska obehag. Sedan används microneedling-pennan eller rullen för att göra punkteringar över hela det behandlingsområdet. Behandlingstiden kan variera beroende på områdets storlek och kundens specifika behov.

Återhämtning och resultat

Omedelbart efter behandlingen kan huden vara något rodnad och svullen, men detta lägger sig inom ett par dagar. Kunder rekommenderas att undvika makeup och utsätta huden för solen under återhämtningsperioden. Resultat kan börja synas redan några dagar efter behandlingen och fortsätter ofta förbättras under flera veckor eftersom hudens kollagenproduktion ökar.

Fler nyheter